Bygg den perfekte hjemmesiden for motorsykkel-entusiaster

Når man leser på et batteri vil det stå oppgitt hvor mange kW det har. Hvor mange kW tilsvarer batteriet i hestekrefter? Det kan være vanskelig å komme seg frem til riktig svar, men her skal du få hjelp til å forstå litt mer om forskjellen og hva det egentlig er. Forhåpentligvis vil det bli litt lettere neste gang du skal gjøre om fra kW til hk.

Du kan selvfølgelig lete etter en online konverterer der du kan plotte inn kW så det automatisk gjøres om til hestekrefter eller motsatt. Likevel skal du få en liten tabell her som viser oversikten, samt at vi skal ta deg gjennom betydningen og bruksområdene til de to enhetene.

1 Kilowatt = 1.341 Hestekrefter

1 kW1.341 hk
10 kW13.410 hk
20 kW26.820 hk
50 kW67.0511 hk
100 kW134 hk
250 kW335.26 hk

Hva er watt og kilowatt?

Først kan vi begynne med at 1000 watt er det samme 1 kW. Altså kan du tenkte litt samme måte som meg gram og kg, en kilo er 1000.


Watt er en måleenhet vi bruker når vi skal måle noes effekt. Så hvis noe har 1 kW vil det si at det er effekten som ytes hvert sekund. Vi bruker ofte watt når vi snakker om elektrisitet eller effekten til elektrisiteten. Et batteri vil ha hyppigere effekt jo høyere enheten er. Derfor vil et batteri med en effekt på 5 kW ha en sterkere effekt enn et batteri på 500 watt. Husk at kW er sterkere enn watt så du ikke blir forvirret av at tallet 500 er større enn 5.

 

Hva er hestekrefter?

Hestekrefter er også en måleenhet og tilsvarer så mye energi en hest kunne utført. Så her er det snakk om fysisk effekt, i f. Eks elektrisitet som vi snakket om når det gjaldt watt. Hestekrefter er altså den energien det tar å utføre noe fysisk, som å løfte 75 kg masse rett opp.

Grunnen til at vi bruker hestekrefter som en måleenhet fremdeles er at motoren er en erstatning for hesten. Det er stort sett når vi snakker om biler, motorsykler, snøskuter og lignende at vi bruker måleenheten hestekraft, og det er rett og slett fordi motoren er hestens erstatning. Det har blitt lettest å beholde denne måleenheten for å sammenligne kraften en motor har. Hestekrefter har blitt en enhet vi kjenner igjen og som vi lett kan sammenligne. Vi vet godt at en motor som kan yte 200 hk er sterkere enn en som kan yte 50 hk.

Slik bruker du formelen

Neste gang du lurer på om på hvor mye bilbatteriet ditt tilsvarer i hestekrefter kan du huske på formelen: 1 Kilowatt = 1.341 Hestekrefter. Så da er det bare å multiplisere antall kW med 1.341 og vipps så har du svaret ditt. Vi håper at du har fått en litt bedre forståelse for hva som er forskjellen på kW og hestekrefter og at du nå vet hvordan du kan omgjøre de to enhetene.

Forrige artikkelMC Oslo
Neste artikkelMC klær