Livsviktig motorsykkelhjelm

Verneutstyr er ekstremt viktig når man kjøre MC, for å redusere skaderisikoen. Motorsykkelhjelm er et av sikkerhetsutstyrene som er lovpålagt, og det er livsviktig å bruke den. Når en ulykke først skjer får motorsyklister, som blir skadet, som oftest nakke- og hodeskader. Her er det ikke snakk om høy fart før skadene kan bli svært betydelige. Derfor er det viktig at du bruker hjelm. Alltid.

En kollisjon i 50 km/t tilsvarer et fall fra en høyde på neste 10 meter. Hjelmen kan redde deg ved å ta store deler av energien under sammenstøtet. Det er en grunn til at det er påbudt med motorsykkelhjelm i Norge. Pass på at hjelmen tilfredsstiller de internasjonale ECE-kravene. Dersom du er usikker kan du se etter et innsydd E-merke på innsiden av hjelmen. Å bruke hjelmer som er ment for andre formål, for eksempel slalåmhjelm, sykkelhjelm eller liknende er ikke tillatt. Finn hjelmen som passer deg.

Hjelmens levetid

Når du velger deg en hjelm er det viktig at du velger en som sitter godt på hodet, og at formen passer godt til din hodeform. Hjelmen skal sitte så godt at det ikke skal være en mulighet for å dra hjelmen over hodet om du tar tak i hjelmens bakside og fører den fremover. Det er også viktig at hjelmen ikke kan beveges fra side til siden når hodet står stille.

Hjelmer må, som alt annet utstyr, byttes ut i ny og ne. Den normale levetiden på en hjelm er mellom 2 og 5 år. Etter 5 år er det uansett en god ide å bytte den ut, selv om den kanskje ser fin ut. Det er viktig å huske at også hake-rem, hake-remsfester og hake-remslås bør byttes ut med jevne mellomrom. Her er det ikke noe fasitsvar på levetid, men så fort de begynner å se mer enn bare litt slitne ut, er det en god ide å bytte. Visir skal byttes ut så fort det får riper. Dessverre er visir en forbruksvare, men det er ekstremt viktig å ha godt utsyn og kontroll over veien – og derfor ikke ha riper i visiret.

Hjelmer og tilleggsutstyr

Når du skal finne hjelmen som passer deg, er det ikke slik at det dyreste alltid er det beste. Det er viktig at du finner en som passer deg og din hodeform. I tillegg til hjelm kan det være en god ide å skaffe seg en Balaklava eller halsvarmer. Det er viktig å holde varmen når man kjører, for det er bevist at motorsyklister som fryser har mindre oversikt og fokus over veien.

Du kan velge mellom helhjelmer, pilothjelmer, åpningshjelmer eller adventurehjelmer. Finn din favoritt. Annet tilbehør til hjelmen kan være ørepropper, for å unngå mye støy eller intercom slik at du kan snakke med andre syklister eller de der hjemme.  Trekkbeskytter for hake, pustevern, nye puter eller hjemskjerm. Uansett hva du mangler så kan du tilrettelagt veiledning så du finner akkurat det du trenger.

Uansett hvilken du skulle gå for – pass på at hjelmen sitter som den skal.

Forrige artikkelEr fremtidens motorsykkel en elektrisk motorsykkel?
Neste artikkelBMW, en historisk motorsykkel