Motorsykkel for barn

Mc har lenge vært en stor interesse blant barn helt ned i 5-års alderen, landet over. Barna kan nemlig få firhjulinger og tohjulinger helt ned i 50-80 kubikk. Derfor kan barna være med på morro med fart og spenning allerede fra ung alder. Det er viktig for barn å lære seg sikkerhet og konsekvens, men også at spenning og sug i magen ikke er farlig. Derfor kan minicross vær en perfekt aktivitet for barn som ønsker litt ekstra spenning.

Minicross er en voksende sport. Det har lenge vært holdt minicrossens dag hvor mellom 500 og 2000 barn deltar i en crossløype fra Drammen til Holmenkollen, selv om ruta av og til varierer. Her får barna mulighet til å ta med eget utstyr eller låne dersom de ikke har noe selv. Motorsykkelimportørene kan melde at det er en voksende interesse for sporten blant smårollingene og at de har hatt økende salg av sykler og utstyr til minicross siden 2004. Roy N. Wetterstad, tidligere generalsekretær i Norsk Motorsportforbund, mener det er ekstremt viktig for barna at de får utfolde seg i sikre omgivelser. I minicross får barna mulighet til å lære seg motorcross sammen med godkjente instruktører.

Minicross

Minisyklene og firhjulingene varierer noe i pris. Det kan være greit å huske på at de aller minste 50-kubikkerne vokser smårollingene fort i fra, så en ide kan være å ta en titt på brukte sykler og firhjulinger. Minicross gjelder for barn i alderen 5-12 år og regnes som en barneidrett. Her er det lettere terreng, mindre sykler, færre og mindre hopp og ikke en ekstremsport, hvis det skal sammenligne med motorcross (MX). Det er også viktig å huske på at barna ikke kan kjøre på privat eiendom, kun på bane, så du slipper ikke barna løs på skoleveien med en motorsykkel for barn.

En ting flere trekker frem når du snakker om gode grunner til å la barn starte med minicross er at barna får «kjørt fra seg» litt. Dette gjør at de er mindre sannsynlige til å råkjøre, få fartsbøter og også bestå både moped og billappen lettere. Barna vil tidlig få en forståelse for motoriske kjøretøy og de blir trygge trafikanter som voksne.

Sikkerhetsutstyr og valg av motorsykkel

Selv om barna på et tidspunkt blir trygge trafikanter trenger de sikkerhetsutstyr:

  • Hjem med CE-merke 22.05 eller nyere (2020)
  • Briller
  • Bryst- og ryggskjold eller crossvest
  • Hansker
  • Crosstøvler
  • Knebeskyttere
  • Bukse og genser med innsydd beskyttelse og brannsikkert stoff

Videre anbefales også albuebeskytter, ryggskinne og nakkekrage, men det ikke påbudt ved hverken trening eller konkurranser.

Barna må ha en godkjent motorsykkel. For de minste vil det si en motorsykkel med en motoreffekt på 50-65 kubikk, automatgir og 40 km/t toppfart. Ved fylte 10 år kan barna kjøre opp til 85 kubikk, og ved 14 år 125 kubikk. Det er viktig at du har fått med deg riktig informasjon så du ikke kjøper en sykkel som ikke er godkjent for barnet. Det er også viktig å se på barnas ferdighetsnivå, ikke kjøp en sykkel som er for stor – men akkurat passe. Lykke til og kos dere.

Sammenligne bank, hvis du ønsker å søke om lån til motorsykkel.

Forrige artikkelHonda motorsykler
Neste artikkelTung motorsykkel